Yanni la BucurestiO seară sublimă... dacă mă refer la Yanni şi muzica sa. Un Yanni schimbat şi ca înfăţişare şi ca mesaj muzical. Se simte atingerea unei maturităţi şi a unei siguranţe de sine pe care Yanni nu o manifesta aşa de evident în anii anteriori. Sigur, întotdeauna a avut un suflet delicat şi transfigurat, iar muzica sa a mângâiat şi a înălţat milioane de suflete de-a lungul anilor. Dar acum se remarcă o notă mai solară, mai masculină a personalităţii sale, care îl face să pară mai complet, plin de armonie, dinamism şi putere în acelaşi timp. Îmi place mai mult această nouă imagine a lui Yanni. Schimbarea nu este doar exterioară, ci şi una profundă, iar muzica sa, mai ales lucrările noi, reflectă din plin aceasta.

Un concert extraordinar de bun... din toate punctele de vedere. Fiecare piesă muzicală – o bijuterie şi o poveste în acelaşi timp. Sunetul foarte curat şi bine dozat (o performanţă pentru locul unde s-a ţinut concertul). Iar instrumentiştii lui Yanni, profesionişti de cea mai înaltă clasă. Yanni nu a adus cu el o formaţie, ci a venit cu o echipă de solişti de talie internaţională. Fapt care a ridicat foarte mult valoarea concertului. Fiecare dintre ei a fost capabil să ridice sala în picioare. Ascultam şi înainte muzica lui Yanni, dar acum parcă l-am descoperit pentru prima oară şi nu mă mai satur să audiez piese interpretate de el sau de soliştii lui. Magia creată de ei la concert continuă încă în sufletul meu. Şi nu este vorba doar de muzică aici... de melodicitate, armonie sau celebritatea muzicii lui Yanni. Este ceva mai profund... Acea atingere a sufletului care purifică şi te face să-ţi aduci aminte de ceea ce ai tu mai bun, acolo în adâncuri, în inima ta. Iar această trăire când ai şansa să o (re)descoperi ţi-o doreşti apoi permanent vie în suflet. Concertul de aseară a reuşit să trezească această vibraţie în sufletul meu şi sunt convins că şi în sufletul multora dintre cei aflaţi la concert. ... Mă bucur pentru cei care au reuşit să se abandoneze şi să trăiască cu adevărat vibraţiile şi mesajul muzicii, acolo...în interior.

Din păcate, trebuie să o spun (şi aici este of-ul meu), au fost şi câţiva conaţionali care habar nu am de ce au venit la un asemenea concert. Poate din curiozitate sau pentru a se mândri mai târziu că au fost la o chestie „foarte tare”. Este vorba de acei adepţi ai „culturii maneliste” care nu se pot desprinde în ruptul capului de ţigări, bere, şniţele şi cartofi prăjiţi şi nici de uriaşele pungi de popcorn şi de paharele de coca-cola. Nici măcar pentru două ore de muzică sublimă care are darul să amuţească mintea şi să oprească orice preocupare măruntă. Am impresia că aceştia se considerau la o nuntă la care şi-ar fi dorit să împingă un bacşiş muzicantului ca să le cânte bucata preferată. Este de neînţeles şi cum organizatorii acestui concert au asociat muzica lui Yanni cu acest comerţ. Am tot sperat că goana după mâncare şi băutură se va dizolva imediat după începerea concertului. Dar surpriză. Se pare că mulţi postiseră înainte de concert. Au continuat un dute-vino continuu pe culoarele care duceau la tarabele cu mâncare. Neplăcut era că de fiecare dată când un "înfometat" sau "însetat" se îndrepta hotărât către acestea, ultimele trei rânduri de lângă culoar se ondulau ca bărcile pe valuri pentru că podeaua era construită ad-hoc din nişte plăci şubrede de lemn. Dar poate cel mai deranjant era fumul pe care fumătorii ţi-l trimiteau fără urmă de părere de rău, direct în nas. Nu vreau să fiu greşit înţeles. Nu am nimic cu cei care au vicii, de orice fel ar fi ele. Fiecare este liber să-şi trăiască viaţa cum crede de cuviinţă. Cu o singură condiţie. Să nu-i afecteze şi pe ceilalţi. Consider că atunci când este o manifestare publică în care oamenii sunt nevoiţi să stea unul lângă altul, este o condiţie minimală de bun simţ elementar să nu-i deranjezi pe cei din jur şi să nu fumezi. Avem, noi românii, încă multe carenţe în ceea ce înseamnă „educaţia concertistică”. Nu ştim cum să ne comportăm la un astfel de concert, cum a fost cel al lui Yanni. Şi chiar nu ştim să ascultăm o astfel de muzică.

Muzica (arta în general) are menirea de a ne înălţa sufletul, de a transfigura şi ilumina viaţa. Este adevărat, arta, în mare parte, a decăzut. Dar un astfel de concert este o şansă pentru noi. O şansă de a avea acces în zone mai profunde ale conştiinţei noastre. Ar trebui să învăţam să ascultăm muzica, să vizionăm un film, să contemplăm un tablou cu o stare transfigurată, pregătiţi să trăim ceea ce tradiţiile spirituale străvechi numeau „rasa” adică savoarea şi plăcerea estetică ce duce la extaz. „Rasa” este diferită de experienţele vieţii de zi cu zi, este o trăire ne-lumească, supranormală şi mereu unică. Este o mare şansă să o poţi trăi, chiar şi pentru scurte perioade de timp. Poţi trece atunci dincolo de spaţiu şi de timp. Preocupările lumeşti încetează, egoul mărunt este transcens. Putem atunci să experimentăm o fericire pură care poate duce la extaz.

Este adevărat, ce spun aici poate că nu este pentru toată lumea. Dar asta se întâmplă şi pentru că nu suntem învăţaţi să trăim muzica în acest mod. Ceea ce este fascinant pentru mine este că totuşi, în cele din urmă aceşti mari artişti care au concertat aseară au reuşit gradat să transfigureze întreaga atmosferă şi nu numai să ridice publicul în picioare dar să şi înalţe în acelaşi timp sufletele. Iar punctul culminant, a fost mesajul lui YANNI transmis tuturor la final de concert:
Yanni la Bucuresti

„Nu uitaţi să visaţi. Visele se pot îndeplini. Noi avem puterea aceasta, doar că e nevoie să avem mai multă încredere în noi.
Toate lucrurile extraordinare pe care le are omenirea acum au apărut la un moment dat dintr-un gând. Dacă un om are puterea de a îndeplini astfel de lucruri, toţi putem face asta.
Ştiu că omenirea trece acum printr-o perioadă dificilă. Îmi doresc ca violenţa să înceteze şi fiecare om să aibă şansa de a trăi o viaţa decentă. De fiecare dată oamenii au reuşit să depăşească obstacolele, ştiu că o vom face şi acum!”

Mulţumim YANNI!

Vă propun o experienţă. Vă rog să vizionaţi şi să ascultaţi clipurile video de mai jos (extrase din turneul lui Yanni), cât mai interiorizaţi, într-o stare de pace, de linişte şi de abandonare, cu o curiozitate vie.
Alături de Yanni cântă: Pedro Eustache [Venezuela] la Duduk; Samvel Yervinyan [Armenia] la vioară; VArmen Movsessian [Armenia] la vioară
Duduk-ul este un instrument foarte special. Provine din Armenia şi are o vechime de peste 3000 de ani. Cu timbrul lui cald şi învăluitor îţi pătrunde direct în suflet, declanşând stări de nostalgie spirituală şi de dor dumnezeiesc. Primul violonist care apare în secvenţa extrasă este Samvel Yervinyan, un solist de excepţie în concertul de la Bucureşti.
Lăsaţi-vă învăluiţi de ceea ce auziţi ca şi cum muzica v-ar pătrunde gradat întreaga fiinţă.
Aştept să-mi spuneţi-mi ce aţi simţit...     
 - Cristian A

 

... şi urmează Voyage de pe noul album Truth of Touch, piesa care ne-a încântat pe
toţi cei prezenţi la concertul de la Bucureşti (secvenţa este din alt concert, deoarece
înregistrările de la Bucureşti nu sunt de nivel profesional).  ... audiţie plăcută ...

Poze din concertul de la Bucureşti - 14 septembrie 2011

Yanni la Bucuresti   Yanni la Bucuresti

Yanni la Bucuresti   Yanni la Bucuresti

Yanni la Bucuresti   Yanni la Bucuresti